Juli 2021

Nieuwe huisvesting huiszwaluwen

Er werden nieuwe kunstnestjes van Regionaal Landschap Westhoek opgehangen.

Nieuws

Je hebt het misschien al gemerkt, maar sinds kort hangen er aan de hoeve nieuwe kunstnestjes voor huiszwaluwen. Deze nesten werden in samenwerking met Regionaal Landschap Westhoek opgehangen en kunnen in de toekomst hopelijk een thuis vormen voor broedende huiszwaluwen.

Wat heeft de huiszwaluw nodig?

Huiszwaluwen zijn beschermde vogels die in de lente naar ons land komen om hier te broeden. De laatste jaren gaat het echter minder goed met deze vogels, waardoor ze wel wat extra steun kunnen gebruiken.

Huiszwaluwen bouwen hun nestjes met modder. Ze hebben dus graag vochtige plekjes of poelen in de buurt waar ze voldoende modder kunnen verzamelen voor een stevig nest. Om zichzelf en de jongen te voeden vangen ze insecten. Een nest zal dus ook enkel gebouwd worden op plaatsen waar er voldoende insecten te vinden zijn.

Waarom kunstnestjes?

Huiszwaluwen maken hun nesten graag onder afdakjes tegen ruwe muren. Veel moderne gebouwen zijn echter te glad voor hen, waardoor een geschikte nestplaats vinden de laatste jaren moeilijker wordt. Een kunstnestje kan dus helpen om een geschikte nestplaats te bieden aan de huiszwaluw. Huiszwaluwen kijken ook graag eens bij elkaar af om te weten waar er goede nestplaatsen te vinden zijn. De aanwezigheid van kunstnestjes kan een zoekende huiszwaluw dus ook overtuigen om eens een kijkje te komen nemen en hopelijk een nest te starten.

nestkastjes

Half afgewerkte nestjes?

Huiszwaluwen zijn echte bouwers en gaan graag zelf hun nest nog wat verder afwerken met modder. Daarom kozen we in de IJzerboomgaard voor 4 verschillende nest types, die verschillende mogelijkheden bieden om bij te bouwen. Kiezen de huiszwaluwen eerst voor de afgewerkte instapklare nesten? Of bouwen ze liever zelf hun nest op één van de handgemaakte steun modellen?

Geen koolmeeskastje

Het traditionele nestkastje voor koolmezen kent iedereen en vaak vinden de meesjes vlot hun weg hiernaartoe wanneer je er eentje bij je thuis plaatst. Helaas is dit niet zo eenvoudig bij huiszwaluwen. Huiszwaluwen keren na de winter graag terug naar de plek waar ze het vorige jaar woonden, dus nieuwe nestjes worden vaak enkel gebouwd in de buurt waar er reeds huiszwaluwen gebroed hebben.

Aangezien er momenteel nog geen huiszwaluwen broeden in de directe omgeving van de IJzerboomgaard, kan het dus nog wel enkele jaren duren voordat er een nieuwsgierige verkenner een kijkje komt nemen en de kunstnestjes ontdekt.

Huiszwaluwen bij jou thuis?

Wanneer je bij jou thuis iets wil doen voor de huiszwaluw, doe je dit dus best enkel wanneer er al huiszwaluwen nestelen in je buurt. Anders kunnen je inspanningen om kunstnestjes te plaatsen na jaren nog altijd niets opleveren. Ook is het belangrijk dat er voldoende modder en insecten in de buurt te vinden zijn, anders zullen de nestjes sowieso leeg blijven. Twijfel je of jouw huis een geschikte woonplaats kan bieden voor huiszwaluwen? Of wil je advies over hoe je huiszwaluwen het beste kan ondersteunen? Neem dan zeker contact op met het Regionaal Landschap Westhoek om advies te vragen.

Ander nieuws

Vorige
Volgende

Afspraak maken?

Bereik ons telefonisch tussen 08u en 16u30 via

051 / 30 62 94

Neem doorlopend contact op via

info@tlandvanvlierbos.be