December 2019

Brr, koud!

Tijdens de kerstvakantie verblijven de dieren op stal. 

De boerderij zal enkel open zijn op de openingsdagen van het café tijdens de kerstvakantie. Dit telkens op vrijdag, zaterdag en zondag.

Nieuws

Mensen trekken in de winter een dikke jas aan, maar hoe beschermen dieren zich tegen de kou?

Onze boerderijdieren houden geen winterslaap, maar laten hun wintervacht groeien.

Sommige dieren trekken als het koud wordt ook een soort jas aan. Zij krijgen namelijk vóór de winter begint, meestal in de herfst, een wintervacht.

Welke dieren krijgen zo’n vacht? Onze boederijdieren: de koeien, de schapen, de katten en de konijnen! 

Deze wintervacht is het langer worden van de haren en een verdikking van de vacht, zodat de warmte in het lichaam blijft en de kou van buitenaf wordt tegengehouden. Het is de natuurlijke isolatie van de dieren.

 

Sommige dieren hebben geen dikke wintervacht. Hebben zij niet te koud?

Alle boerderijdieren die regelmatig worden blootgesteld aan buitentemperaturen, krijgen wat dikkere haren in de winter.

Een cavia kan niet tegen grote temperatuurschommelingen. Maar als de cavia kan wennen aan de temperatuur, dan kunnen ze er tegen. Natuurlijk krijgen ze in hun hok een dikke laag stro en hooi waaronder ze zich kunnen verstoppen voor de koude. Ook kruipen ze graag tegen elkaar, want dit is ook lekker warm.

De varkens hebben nood aan een warme stal. Een dikke laag stro waar ze onder kunnen liggen is perfect. Dan liggen ze dicht tegen elkaar en verwarmen ze elkaar.

De geiten hebben er deugd van van enkele uren op een dag naar buiten te gaan. Zo ontwikkelen ze een dikkere ondervacht en hebben ze het ook lekker warm in hun stal.

In de winter worden de stallen dikker ingestrooid zodat de dieren warm kunnen liggen.

Na de winter zullen de dieren dan een periode van rui doormaken. Dit is de normale haaruitval waarbij de dieren een nieuwe vacht krijgen. Dit is een natuurlijk proces van de dieren. Wij kunnen ze hierbij helpen door ze in de lente regelmatig te borstelen.

 

Stille Winterbeelden

Ander nieuws

Vorige

Afspraak maken?

Bereik ons telefonisch tussen 08u en 16u30 via

051 / 30 62 94

Neem doorlopend contact op via

info@tlandvanvlierbos.be