September 2020

Baby haasje

Wij vonden een klein haasje in onze pluktuin...

Hoe herken je een haasje en wat moet je er mee doen?

Nieuws

Eén van onze medewerkers vond een klein 'wild konijntje' in onze pluktuin.  Het was een klein pluizenbolletje, dat met grote ogen naar ons keek, met een lange vacht dat de kleur had van een egel...

Het lag daar moederziel alleen... 

Wat moet je dan doen?

 

De spontane reactie van de mens is, om het beestje op te nemen en te 'redden'. 

Je zou denken, we leggen het onder een warmtelamp en geven het melk (geen koemelk, geen kittenmelk, maar aangepaste melk).

Dit zou de correcte reactie zijn bij een wild konijntje, want een baby konijntje alleen aantreffen, is al een teken dat de situatie niet in orde is. Maar het bleek geen wild konijntje te zijn maar een wild haasje.

Hoe herken je een wilde haas?

Jonge hazen worden geboren met haar/vacht, de ogen zijn open, de oren staan overeind en ze hebben al tanden. Ze worden geboren in een open veld. Het zijn nestvlieders. De moederhaas verlaat het nest meteen na de geboorte. De jonge hazen zelf verlaten na enkele dagen reeds de geboorteplek, maar komen daar elke dag na zonsondergang weer terug. Dit is de plaats en het moment waarop de moederhaas terugkomt om haar jongen te zogen. Dit doet ze tot ze ongeveer een maand oud zijn.

Het is dus heel normaal om een jong haasje alleen aan te treffen en je hoeft je daar geen zorgen over te maken. Daarom is het aangeraden om het jonge haasje te laten liggen waar het ligt, ook al liggen ze alleen in het veld, de moeder komt altijd terug.

Enkel als je zeker bent dat de moederhaas dood is, zal je het zelf moeten redden. Dit is geen makkelijke klus, want de voedingsformule is complex. 

Hoe kan je het haasje redden?

Zelf het haasje opvoeden is niet gemakkelijk. Er bestaan ondertussen speciale melkoplossingen om het beestje toe te dienen, maar de overlevingskans is niet groot.

Ook is het een ontembaar, wild dier. Na het opvoeden hoort het opnieuw thuis in de open natuur.

Gevonden haasjes kan je binnenbrengen in het Vogelopvangcentrum. Daar zijn ze reeds gespecialiseerd in het grootbrengen van deze jonge beestjes.

Wij vonden het alleszins een leerrijk avontuur!

En geloof ons...een baby haasje is een zeer koddig beestje!!

Ander nieuws

Vorige
Volgende

Afspraak maken?

Bereik ons telefonisch tussen 08u en 16u30 via

051 / 30 62 94

Neem doorlopend contact op via

info@tlandvanvlierbos.be